Балнеологични курорти

Балнеологични центрове


Историята на балнеоложките курорти в България датира от древни времена. 
Още траките, населявали нашите земи издигат в своеобразен култ лечебните изворни води, които заемат важно място в развитието на тракийската медицина.
 
Изключителните лечебни свойства на местните минерални извори не остават незабелязани и от древните гърци, които също го боготворят. Доказателство за това намираме в сечените от тях монети и многобройните басейни и помощни сгради, построени до изворите. Римляните от своя страна, в ролята си на наследници на гръцката култура, първи класифицират местните минерални извори и подлагат на допълнително благоустройство районите с лечебни извори. Доказателства за това са стотиците останки от терми, балнеологични съоръжения, асклепиони, нимфеуми край изворите в София, Хисаря, Кюстендил, Сапарева баня и др.
 
В епохата на средновековието изворите са употребявани преди всичко за хигиенни нужди.
 
Истински разцвет балнеолечението претърпява през 20-ти век, когато след двете световни войни интереса към него се засилва. В резултат на това, както и на изключителното богатство на минерални извори в България привлича и първите чуждестранни туристи в страната.
 
Основните балнеолечебни курорти от национално значение в страната са Банкя, Велинград, Сандански, Старозагорски  минерални бани, Наречен, Сливен, Хасково, Кюстендил, Вършец, Павел Баня, Хисаря, Меричлери, Момин Проход и Костенец. 

 
Към днешна дата България притежава огромно богатство от уникални по своето съдържание хидротермични ресурси, известни със своите доказани лечебни свойства. Здравословният климат, отличаващ се с лечебен ефект в определени региони от страната, разнообразните условия за почивка, топлото море, свежата зеленина и кристалния планинския въздух, в комбинация с различни лечебни процедури, оказват благоприятно влияние върху редица заболявания на нашето време. Освен това, съвсем целесъобразно, здравните центрове са разположени в някои от най-живописните места на България.
 
Всички тези фактори превръщат балнеоложкия туризъм в един от основните туристически продукти на страната. 
 
 
 
Велинград
Велинград
Един от най-популярните балнеоложки комплекси в България е Велинград. Известен като „СПА столица на Балканите“, градът се радва на голяма посещаемост предвид уникалните качества на минералните си води и отличните условия за практикуване на широка гама възстановителни процедури. Разположен на 745 м. над морското равнище в може би най-живописната част от Родопите, Велинград предлага отлични климатични условия за целогодишно лечение и профилактика на редица заболявания.
Геотермалното находище на Велинград се състои от 80 минерални извора, което го прави най-голямото в Южна България. Характерни за минералните води на Велинград са чистотата и приятния им мек вкус. Те са слабоминерализирани и съдържат калий, калций, натрий, силиций, флуор, радон и мн. други микроелементи, което ги прави отлично средство за лечение и профилактика на редица заболявания на опорно-двигателния апарат и на стомашно-чревния тракт, гинекологични и кожни заболявания, заболявания на централната и периферната нервни системи, заболявания на пикочоотделителната система и ендокринни заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата система и такива на дихателните пътища, нарушен метаболизъм и др.
 
 
Банкя
Банкя
Известен като голям балнеологичен курорт с голяма посещаемост, Банкя е разположен на билото на Люлин планина, на 630 м. надморска височина и само на 17 км. от столицата София. Богатството на геотермални извори и компетентните екипи от специалисти-диагностици, превръща малкото китно градче - сателит на столицата, в желана дестинация за хора с проблеми със сърдечно-съдовата система, метаболизма и смущения в нервната система. Чудесното съчетание на благоприятни климатични условия, ведно с кристално чисти лековити изворни води, правят курорта подходящ както за профилактични оздравителни процедури, така и за целогодишно лечение.
Общото хидротермално находище снабдява курорта с нискоминерализирана лековита вода, която включва в състава си мед, сребро, желязо или т. нар. „метални витамини“. От друга страна липсата на мирис и мекотата й, правят минералната вода на Банкя изключително подходяща за пиене.
Всички тези условия обуславят Банкя като реномиран здравен курорт с международно значение.
 
 

Сандански


Разположен в подножието на Пирин планина, Сандански се намира на 240 м. надморска височина. В района на града се открива истинско изобилие на естествени минерални води с отлични качества и доказан лечебен ефект. Повече от 20 минерални извора доставят вода с температура, подходяща както за къпане, така и за пиене. Това, ведно с благоприятните природни условия и мекия средиземноморски климат, обуславят развитието на града като важен балнеологичен център, спечелил си славата на първокласна естествена лечебница за бронхиална астма, хронични ставни и бъбречни заболявания не само в България, но и в цяла Европа. Курортът е идеално място за практикуване на модерно балнеолечение, климатотерапия, рехабилитация, профилактични процедури и пълноценен отдих. 

 

 

Павел Баня


Разположен в географския център на страната, сред красивата и прочута Розова долина, на 95 км. североизточно от Пловдив и на 400 м. надморска височина, курорта е заобиколен от красивите китни градове Казанлък, Карлово и Калофер. Районът е известен като желана туристическа дестинация и определено има какво да предложи откъм забележителности.

Павел Баня разполага с 9 хидро-термални извора, от които блика чиста, безцветна питейна вода, с лек мирис на сероводород, който се дължи на наличието на сулфиди. Лечебните свойства на водата помагат при борбата с редица заболявания на опорно-двигателния апарат, на нервната система, както и успешно повлияват при лечение на повечето хронични гинекологични заболявания. Най-големият здравен център в града е Специализираната болница за рехабилитация, отдалечена на 500 м. от центъра и с капацитет от 224 легла.

 

 

Наречен


Курортът е разположен в централната част на Южна България, отдалечен на 40 км. на юг от Пловдив и на 38 км. северно от прочутия зимен курорт Пампорово, на 640 м. надморска височина. Заобиколено от високи планински масиви и много зеленина, село Нареченски бани е един от най-известните балнеолечебни курорти в България, а в последните години започва да привлича вниманието и на чужденците. В близост се намират някои от емблематичните за страната забележителности, като Бачковския манастир, Асеновата крепост, Асеновград, резервата "Червената стена" и др. Курортът разполага с незаменим ресурс от минерални води, отличаващи се с умерена твърдост и слаба минерализация, ниско съдържание на радон и флуор, чистота, прозрачност и отлични вкусово-питейни качества. За нуждаещите се от балнеологични процедури е на разположение голяма и модерно оборудвана лечебница за рехабилитация с капацитет от 190 легла, която предлага оздравителни процедури с доказан ефект при лечение и профилактика на редица заболявания на психична основа - различни неврози, психостения, хистерични разстройства, както и функционални нарушения в половата система; добре се повлияват сърдечно-съдови заболявания, различни смущения в правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и др.

 

 

Кюстендил


Курортът се намира в Западна България и е разположен по бреговете на река Банщица в Кюстендилската долина, наричана още "Овощната градина на България", на 86 км. от София и на 527 м. надморска височина. Градът е и един от най-старите в страната. Привлечени от изобилието на лековити минерални извори, траките основават селище още през V - IV век пр. н. е., което по-късно римляните превръщат във важен търговски и балнеологичен център. Кюстендил разполага с богато находище от минерални води, състоящо се от 40 топли минерални извора, прихванати в общ резервоар. Водата извира с висока температура (74° С) и се отличава със силен мирис на сероводород, предвид съдържанието на сулфиди и ниска минерализация. Подходяща е и успешно се използва за лечение на редица заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, както и на различни гинекологични заболявания. Предвид специфичните си свойства, лековитата вода намира приложение и при възстановяване от изгаряния и изобщо при нарушаване на целостта на кожата.

 

 

Хисаря


Градът е разположен в централната част на България, на 40 км. северно от Пловдив и на 365 м. надморска височина. Курортът е своеобразен пионер, предвид това че е първия официално оповестен балнеолечебен център на територията на съвременна България, от правителството на Източна Румелия през 1882 г., което издава и първия "Правилник за експлоатация на хисарските бани". Днес на разположение на пациентите има изграден голям и модерен комплекс за рехабилитация, разположен в самия център на града и разполагащ със собствен парк за отдих. Термалното находище на Хисаря се състои от 22 топли минерални извора, от които блика чиста, слабоминерализирана вода с отлични вкусово-питейни качества. Различните извори доставят вода с различни качества. Сравнително високото съдържание на радон и температурата от 47 ° С на водата от извор "Момина баня", определят ползата от употребата й при лечение на забоплявания на опорно-двигателния апарат и бъбречно-урологични заболявания. Богатата на микроелементи вода от "Момина сълза" от своя страна, е подходяща за лечение на стомашно-чревни заболявания. Водата от останалите извори намира широко приложение за лечение на заболявания на нервната система, различни кожни и гинекологични заболявания, както и за промиване на очите.

 

 

Момин проход


Курортът е разположен в Южна България, отдалечен на 73 км от София и на 83 км от Пловдив, на 494 м. надморска височина. Сгушен сред пищната зеленина на планината Средна Гора, Момин Проход успешно се развива като балнеологичен курорт, благодарение на минералните си извори, познати още от древността. Благоприятните климатични условия и лековитите води, които бликат от общо 9 извора, предопределят развитието на балнеологията в района. С уникалните си качества - температура 56° С, висока радиоактивност, ниска минерализация, мекота, чистота и приятни питейно-вкусови качества, минералната вода в Момин Проход е незаменим помощник в борбата с много заболявания. Практиката показва успешни резултати при лечение на хронични белодробни заболявания, на централната и периферна нервна система, на опорно-двигателния апарат, кожни заболявани, както и обща профилактика. На разположение на пациенти и посетители е специализиран медицински център за рехабилитация и лечение с капацитет 190 легла.

 

 

Вършец


Балнеологичният курорт се намира в северозападна България, на 90 км. на север от София и на 35 кm от гр. Монтана. Разположен е по северните склонове на Стара Планина на 380 м. надморска височина. В близост се намират зелен еко парк и цял ансамбъл от пещери - "Леденика", "Барките", "Кръста", "Дявола", както и легендарния връх "Тодорини кукли" (1785 м.). Мястото е били известно с лековитите си извори още през римско време. Първият санаториум е построен през далечната 1850 г., когато благодарение на лечебните качества на местната минерална вода е излекуван първия пациент. Качествата на водата във Вършец (името на града означава "вряла вода") са неоспорими и са доказали своята ефективност при лечение на сърдечно-съдови заболявания, заболявания на централната и периферна нервна система, множество заболявания на опорно - двигателния апарат, кожни и професионални заболявания, както и такива на обмяната на веществата. Особено ефективни са и профилактичните процедури след състояния на физическа и психическа преумора, възстановяване след операции, анемии и др.

 

 

Баните, Смолянско


Разположен в самото сърце на Родопите, балнеологичния курорт се намира на 120 км. южно от Пловдив и на 60 км. източно от Смолян, на 750 м. надморска височина. Наличието на лековит минерален извор и благоприятни климатични условия, богато културно-историческо наследство и забележителности, предопределят развитието на село Баните като атрактивна дестинация. Изворът се намира в самия център на селото и доставя мека и бистра минерална вода, богата на силиций, флуор, сулфати, натрий, калий, нискоалкална, с температура 42.8° С. Специализирано здравно заведение за рехабилитация с капацитет 151 легла, предлага отлични условия за лечение и профилактика на редица заболявания посредством балнеолечение, физиотерапия, лазертерапия, термотерапия, кинезитерапия и диетично хранене. Сред списъка с успешно третирани заболявания са почти всички такива на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, редица заболявания на стомашно-чревния тракт и много професионални такива.